~Cerita tentang Armin dan rama-rama~


Suatu hari ArMiN duduk di tingkap melihat sebiji kepompong tergantung-gantung pada ranting pokok bunga. Kanak-kanak berusia lapan tahun ini memerhatikan lubang kecil yang terdapat pada kepompong tersebut. Setelah beberapa jam menanti, keluar kaki-kaki halus seekor RaMa-RaMa dari lubang berkenaan. Tanpa berputus asa RaMa-RaMa menolak badannya keluar tapi kelihatan amat payah sekali untuk meloloskan diri. Akhirnya RaMa-RaMa itu berhenti . Ia tidak berdaya lagi. Kasihan melihat serangga itu, ArMiN mengambil gunting dan membesarkan lubang kepompong tersebut. Keluarlah seekor RaMa-RaMa cantik tapi sayapnya terkatup. ArMiN menanti RaMa-RaMa itu mengembangkan sayap yang bewarna kuning, biru dan hitam. Dia tidak sabar hendak melihat serangga berkenaan terbang dari kuntuman bunga ke bunga yang lain untuk menghisap madu. Tapi apa yang ArMiN harapkan tidak tertunai. RaMa-RaMa itu terlalu lemah. Ia hanya boleh merayap dari ranting-ranting, mengheret badannya yang besar penuh sukar. Akhirnya ia jatuh ke tanah…


Saudara/saudari…

Niat ArMiN memang baik tapi kanak-kanak itu tidak faham fitrah perjalanan hidup ini. Secara semula jadinya RaMa-RaMa memerlukan masa berjam-jam sebelum berjaya keluar. Pergelutan itu adalah proses semula jadi supaya badan dan sayapnya cukup kuat apabila bebas dari kepompongnya. RaMa-RaMa yang keluar dari kepompong sebelum sampai waktunya samalah seperti bayi yang lahir tidak cukup bulan. Begitulah kehidupan ini. Perjuangan dan tekanan itu amat penting. Jika semuanya berlaku dengan mudah tanpa sebarang rintangan, ia akan membuatkan kita lemah. Kita tidak akan menjadi kuat, matang dan bertenaga untuk mengharungi hidup ini. Malah kita tidak boleh terbang langsung.


**MoRaL : Jadikanlah setiap rintangan sebagai satu peluang untuk kita terus mengorak langkah positif dalam menghadapi hidup. Apabila keseorangan dan kedukaan itu seperti tiada penghujungnya, serahkan dirimu kepada Dia.. Satu-satunya tempat yang boleh digantungkan harapan nyata. Apabila parut lukamu dicederakan lagi, hatimu dicakari kebimbangan, Ingatlah bahawa Dia sentiasa bersama orang-orang yang sabar!


>> Thnx to LisS bout diz story u give it to me for my spirit to survive my life.... thnx u so much.....

0 comments:

Post a Comment

Sila Tinggalkan Comment Anda Disini.
Terima Kasih. Hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...